5 productie lokaties

Wereldwijd dealernetwerk

Korte levertijden

Maatwerk mogelijk

Waarom juist kiezen voor kunststof pallets in plaats van hout?

carbon footprint Q-Pall

Waarom juist kiezen voor kunststof pallets in plaats van hout?

Pallets zijn een universeel voorwerp en worden overal ter wereld gebruikt, om goederen op te plaatsen en te vervoeren. Soms wordt het ook gebruikt als een transporteenheid. Zo kunnen pallets tegen elkaar geruild worden. Ze komen in verschillende vormen, materialen en maten voor. Echter zijn de houten, de meest bekende onder de gemiddelde mens. Is dat wel terecht? In dit artikel geven wij u redenen om juist te kiezen voor kunststof pallets, ten opzichte van de houten variant.

Kostenbesparend

Wellicht kost het u meer geld om initieel hetzelfde aantal kunststof pallets, als houten pallets aan te schaffen. Maar de keuze voor kunststof pallets ten opzichte van houten pallets, zal u uiteindelijk kosten besparen. Dit omdat kunststof duurzamer is en dus langer mee gaat. En geld besparen wil ieder bedrijf toch?

Minder CO2-uitstoot

Doordat kunststof pallets lichter zijn dan houten pallets, kunt u ‘netto’ meer laden en dus meer goederen vervoeren voor dezelfde kosten. Het zal uiteindelijk inhouden dat er door het transport van de goederen, minder CO2-uitstoot plaats zal vinden. Dit omdat er per vracht meer goederen mee kunnen. Dit houdt dus in dat u minder brandstofkosten heeft voor uw goederenvervoer. Hiermee bespaart uw bedrijf niet alleen geld, u draagt ook een steentje bij aan een groenere wereld.

Naast de gebruikelijke beoordelingscriteria, zoals prijs en kwaliteit, is de carbon footprint steeds vaker een vereiste beslissingsparameter, door de klanten die producten met elkaar willen vergelijken. Ook gebruikt Q-Pall de resultaten van de carbon footprint analyse als nulmeting en uitgangspunt voor het verbeteren van de milieuprestaties van haar producten. Door strenge ontwerpdoelstellingen voor energie- en materiaalefficiëntie en de unieke productiefilosofie waarbij de producten zo dicht mogelijk bij de afnemer worden geproduceerd, en derhalve de transport kilometers worden geminimaliseerd, wil Q-Pall de uitstoot van broeikasgassen verder minimaliseren. Er zijn Environmental Product Declaration (EPD) documenten beschikbaar voor alle typen kunststof pallets.

Duurzame keuze

De productie van de pallets is zeer duurzaam, aangezien ze worden geproduceerd ven hierna weer volledig kunnen worden gerecycled. Ook hebben de pallets door hun stevigheid, een extra lange levensduur. Normaal komen pallets in aanraking met allerlei soorten (weers)omstandigheden. Houten pallets worden daarom vaak behandeld, zodat ze weersbestendig zijn. Bij kunststof pallets is dit niet nodig, omdat ze tegen een stootje kunnen. Daarnaast bestaat het risico bij houten pallets dat ze producten kunnen beschadigen door uitstekende splinters. Vanzelfsprekend is dit bij kunststof pallets niet aan de orde.

Voorkom risico’s

Houten pallets moeten behandeld en om de tijd gerepareerd worden zodat ze kwalitatief goed blijven. Doordat pallets de hele wereld rondreizen, is de kans groot dat er ongedierte en bacteriën in de houten pallets terechtkomen. Veel landen hebben hiervoor strenge regels opgesteld, zodat ziekte- en bacterieverspreiding via deze houten pallets voorkomen kan worden. De International Plant Protection Convention (IPPC) heeft daardoor verschillende eisen opgesteld waaraan houten pallets moeten voldoen. Zo moeten ze HT behandeld worden zodat er geen organismen meer in het hout voorkomen.  Vanaf januari 2010 voldoen alle nieuwe goedgekeurde EPAL-pallets wereldwijd aan de gestelde eisen. Dit is op de pallet vermeld. Echter zijn er ook veel gebruikt pallets in omloop. Deze kunnen ook van vóór 2010 zijn. Hier ontbreekt dan ook zonder extra sortering de absolute zekerheid. Dit kan voor vervelende situaties zorgen, zoals de kans dat uw zending aan de grens geweigerd wordt. Naast dat dit vervelend is kan dit ook erg duur zijn. Met de aanschaf van kunststof pallets is hier allemaal geen sprake van en heeft u te allen tijde 100% zekerheid.

Wilt u meer informatie over onze kunststof pallets en hun voordelen? Bekijk dan ons assortiment. Uiteraard kunt u voor overige vragen altijd contact met ons opnemen.

Share this post