Q-Pall Kunststof pallets NLQ-Pall Pallet in plastica ITQ-Pall plastpaller DKQ-Pall Palette plastique FRQ-Pall Kunststoffpaletten DEQ-Pall Paletas de plastico ES
+31 (0)413 353 111

Pallet ABC

PALLETS WITH A PURPOSE: KENNIS IS MACHT​

Sinds de oprichting hebben we veel kennis en ervaring opgedaan, die we inzetten om onze pallets nóg beter te maken: duurzamer en efficiënter, zowel voor het milieu als op het gebied van kostenefficiëntie. The Orange Values noemen we dat. Om u te helpen een gefundeerde keuze te maken, leggen we u graag wat belangrijke begrippen uit die u ongetwijfeld tegenkomt bij het zoeken naar de juiste pallets.

mrQ quality check

De randen van de pallet zijn niet scherp en hoekig, maar rond. Hierdoor kunnen spanbanden, pallettrucks en vorkheftrucks hun werk doen zonder de pallet te beschadigen of zelf beschadigd te raken door toedoen van scherpe randen.

De basisafmeting van een pallet wordt weergegeven in breedte (01) en lengte (02). De hoogte (3) is van invloed op de hardheid van de pallet: hoe hoger, hoe harder. Daardoor hebben hogere pallets ook meer draagvermogen. Gemiddelde commerciële pallets hebben een hoogte tussen de 120 en 160 mm. De bodemvrijheid (4) is de hoogte van de uitsparing tussen bovendek en onderkant van de pallet. Normaal gesproken is deze 89 mm, 95 mm of 100 mm. De klossen (5) zijn de ‘steunbalken’ van de pallet. De breedte van de klossen wordt bepaald op basis van de geautomatiseerde transportsystemen, waarbij de regel is dat middenklossen niet breder mogen zijn dan 150 mm. Bij de inrijbreedte (6) wordt rekening gehouden met de afstand van de vorken van vorkheftrucks en pallettrucks volgens de ISO 6780 standaardafmetingen

Lading moet op zijn plek blijven. Sommige verpakte producten zijn van zichzelf erg glad en kunnen op een normaal pallet gaan schuiven. Voor zulke ladingen zijn speciale antislip pallets ontwikkeld. Deze voorkomen dat geladen goederen tijdens transport gaan schuiven en zorgen er bovendien voor dat lege, gestapelde pallets steviger staan. Antislip pallets zijn gemaakt van een speciaal TPO polymeer. TPO polymeren, ook wel TPE-O, staat voor ThermoPlastische Elastomeer op Olefinebasis. Deze elastomeren worden toegepast als de conventionele thermoplasten zoals PE en PP niet aan de gewenste eisen van slijtvastheid, taaiheid of frictie voldoen. Door de TPO polymeer is het contactoppervlak van de antislip pallets beduidend stroever en zeer geschikt om gladde ladingen beter op hun plek te houden.

Voorwerpen van kunststof, dus ook plastic pallets, kunnen bij contact door wrijving statisch geladen worden. Deze lading verdwijnt bij contact met een ander soort materiaal. Dat ervaart u in het dagelijks leven bijvoorbeeld wanneer u een elektrisch schokje krijgt als u een autoportier opent. Bij pallets is deze statische lading heel onwenselijk. Statisch geladen voorwerpen trekken stof aan, wat invloed kan hebben op houdbaarheid of kwaliteit van de lading. Elektronische producten kunnen zelfs onherstelbare schade oplopen door de statische elektriciteit. Daarom heeft Q-PALL speciale antistatische pallets. Deze worden voorzien van een gebalanceerde combinatie synergetische antistatische additieven die de oppervlaktegeleiding van polyetheen direct verminderen. Een oppervlakteweerstand van <1011 (Ω cm) wordt bereikt binnen 24 uur na de productie. Het optimale antistatische effect wordt bereikt bij een relatieve vochtigheid van meer dan 45%. Dit antistatische effect is bovendien niet alleen snel, maar ook langdurig.

Q-PALL pallets kunnen gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld uw logo, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn als bedrijfseigendom. Dat doen we door hot stamping, stansstempels of door middel van zeefdruk.

De belasting van een pallet heeft te maken met het draagvermogen (linken aan dat zoekwoord). Het zegt iets over het gewicht dat een pallet kan dragen. We onderscheiden drie begrippen:

Dynamische belasting
De dynamische belasting (dynamic load) is de maximale belasting van een pallet tijdens het transport met een vorkheftruck of pompwagen bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet.

Palletstelling belasting
Wordt ook wel ‘racking load’ genoemd en is de maximale belasting van een pallet in een palletstelling zonder inlegborden bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet. De pallets worden getest met een gelijkmatig verdeelde belasting met zakken van 25 kg.

Statische belasting
De statische belasting (static load) is de maximale belasting van een pallet als deze op een vlakke ondergrond staat. Indien er meerdere pallets gestapeld zijn, is het totale gewicht bepalend voor de belasting op de onderste pallet.

Deze bevinden zich aan de onderkant van een kunststof pallet en zijn eigenlijk datgene waar de pallet op rust, een slede of poten (linken). Bodemsteunen zijn bijna nog belangrijker dan het oppervlak van een pallet, want ze hebben invloed op de stabiliteit en functionaliteit. Of een pallet stapelbaar en/of nestbaar (linken aan zoekwoord), wordt mede door de bodemsteunen bepaald

Het laadoppervlak van een pallet. Keuze tussen geperforeerd bovendek of gesloten bovendek:

Pallets met geperforeerd bovendek
Met openingen in het bovendek. Voordeel hiervan is dat de pallets lichter zijn en luchtcirculatie bevorderen. Dit maakt ze geschikt voor gekoelde ruimtes.

Pallets met gesloten bovendek
Hebben als voordeel dat de lading niet kan doorsijpelen naar onderliggende pallets. Minder drukplekken op de goederen.

Geeft weer hoeveel milieu-impact kunststof pallets hebben, uitgedrukt in kilogram (kg CO2 eq.). Er zijn Environmental Product Declaration (EPD) documenten beschikbaar voor alle typen kunststof pallets. De uitstoot van broeikasgassen heeft een negatieve invloed op het klimaat. De meeste CO2-uitstoot vindt plaats tijdens de winning van grondstoffen, transport en productie van eindfabricaten. Q-PALL draagt een steentje bij aan CO2-reductie door bij alle stappen van het proces, van productie tot recycling, deze uitstoot te minimaliseren. Lees meer over The Orange Value

De manier waarop pallets geproduceerd worden, meestal door middel van de spuitgiettechniek (linken). Hierbinnen worden twee categorieën onderscheiden:

Monoblock pallets
Pallets uit één stuk. Geldt voor vrijwel alle nestbare kunststof pallets, maar de naam wordt vooral gebruikt voor pallets met sleeplatten uit één stuk.

Pallets uit twee of meer delen
De delen van deze pallets worden na het spuitgieten pas met elkaar verbonden. Dit gebeurt door middel van lassen, kleven, schroeven of een clipsysteem. Voorbeelden van dit soort pallets zijn hygiënepallets voor levensmiddelen en pallets met clipbare sleeplatten.

Productietechniek waarbij een mal wordt gevormd door metaal te vervormen met een pers. Wordt minder gebruikt dan de spuitgiettechniek.

Geeft aan hoeveel totaalgewicht een pallet maximaal kan dragen, hoe zwaar een pallet belast (linken) mag worden. Hoe beter de constructie van een pallet, hoe hoger het draagvermogen in verhouding tot het eigen gewicht. Het draagvermogen is een van de belangrijkste criteria om uw keuze op te baseren. De capaciteit zegt echter niets over de kwaliteit, het is vooral belangrijk dat deze past bij het toepassingsgebied waarin ze gebruikt worden.

ESD staat voor ‘electrostatic discharge’, elektrostatische ontladingen met een razendsnel miniatuurvonkje. Dit kan gebeuren als een statisch geladen object in contact komt met een geleider. Kunststof pallets kunnen door minimale wrijving met bijvoorbeeld de lading statisch geladen worden. In explosiegevaarlijke omgevingen levert dat met het oog op ESD een groot risico op. ESD kan ook zorgen voor vroegtijdige storingen van elektronische goederen, wat eveneens zeer ongewenst is. Q-PALL heeft daarom ESD-veilige pallets in het assortiment. Deze pallets op basis van HDPE of PP-polymeerhars met speciale carbon black producten kunnen geproduceerd worden om te voldoen aan uw eisen. De haalbare weerstandniveaus zijn <103 (Ω cm) voor PP en 104 (Ω cm) voor HDPE

Budget
Gerecycled plastic van speciaal geselecteerd materiaal. Deze pallets zijn zeer geschikt voor het eenmalig exporteren van goederen. Pallets uit de budgetlijn hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen als pallets uit de regular line, met uitzondering van de materiaalsoort en de eventuele racking load. Het budgetmateriaal heeft een scherpe prijs-kwaliteitverhouding die het aantrekkelijk maakt om over te stappen van houten naar kunststof pallets.

Regular
Multi use pallets voor zowel eenmalig als meermalig gebruik. Gemaakt van hoogwaardig PE (gerecycled polyethyleen). Deze kwaliteitsgrondstof is sterker en lichter dan het budgetmateriaal. Voor een optimale verhouding tussen gewicht en materiaalsterkte is bij enkele producten uit de Regularlijn gekozen voor een mix van PE en PP (polypropyleen). De producten uit de Regularlijn worden veelvuldig en met succes ingezet als exportpallet. Door hun stevigheid kunt u uw zending veilig versturen.

Premium
Hoogwaardige productlijn gemaakt van PPC (polypropylene carbonate). Dit plastic materiaal wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen en niet gewonnen uit gerecyclede materialen. PPC heeft daardoor een homogenere samenstelling en is steviger en duurzamer. Deze kwalitatief hoogwaardige pallets gaan zeer lang mee. Ze zijn dus uitermate geschikt voor langdurig en veelvuldig gebruik. De pallets kunnen goed worden ingezet binnen eigen bedrijf of in een palletpool tussen verschillende bedrijfsvestigingen en klanten.

Een afgerond hoekprofiel maakt het aanbrengen van stretchfolie eenvoudiger. Beschermt de pallet tegen schade door vorkheftrucks, pallettrucks of spanriemen.

Soort magazijn waar goederen in grote hoeveelheden worden opgeslagen in hoge stellingen. Vaak worden in deze stellingen pallets geplaatst.

Deze sleden (onderlatten) kunt u zelf op pallets monteren. Daardoor kunnen de pallets tijdens transport gestapeld worden, waarmee u ruimte en dus kosten bespaart.

Nestbare pallets kunnen in elkaar geschoven worden. Dit wordt ook wel ‘nesten’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan plastic bekers die u koopt als een soort rol van in elkaar geschoven bekers. Nestbare pallets nemen hierdoor minder ruimte in beslag bij opslag en transport.

Ander woord voor sleden. De plaatsing en hoeveelheid van de onderlatten heeft invloed op de eigenschappen van een pallet:

3 onderlatten
Pallets die voorzien zijn van drie sleden in de lengte, zijn geschikt voor geautomatiseerde hoogbouwmagazijn- en transportsystemen. De sleden kunnen verstevigd worden met metaal voor de opslag van hele zware lasten

5 onderlatten
Een perimetrische bodem zonder dwarslat in het midden, zodat vorkheftrucks de pallets eenvoudiger kunnen oppakken als de pallet zich in een blokstapeling bevindt.

6 onderlatten
Soort bodem met 6 sleden en een kruisdek die een groot draagvlak aan kunststof pallets geven. Daardoor worden de goederen onder de pallet optimaal beschermd tegen drukplekken en andere beschadigingen. Bovendien geeft deze bodem een maximale stevigheid, waardoor de pallets heel geschikt zijn voor blokstapeling.

Q-PALL doet veel aan recycling. (linken) Veruit de meeste van onze pallets worden gemaakt van gerecycled kunststof. Om toch altijd te weten wat de exacte samenstelling van een pallet is, heeft Q-PALL het palletpaspoort in het leven geroepen. Zo weet u ook van gerecyclede pallets precies waarvan deze gemaakt zijn.

Pallets met 9 conische (kegelvormige) poten als bodemsteunen, hebben als voordeel dat ze nestbaar zijn en gestapeld kunnen worden. Daardoor nemen ze 75% minder ruimte in beslag nemen. Handig bij transport en opslag. Het nadeel ten opzichte van sleden is dat ze doorgaans  slechts lasten tot een gewicht van 1500 kilo kunnen dragen en niet geschikt zijn voor rollenbaansystemen en hoogbouwmagazijnen.

Zie ‘constructie’.

Worden ook wel ‘onderlatten’ genoemd

Het overgrote deel van alle kunststof pallets wereldwijd wordt geproduceerd volgens het spuitgietprocédé. Dit houdt in dat plastic wordt gesmolten en onder hoge druk in een spuitgietvorm wordt gespoten. Vervolgens moet het plastic afkoelen om zo uit te harden in de mal. Minder gebruikte productietechnieken zijn dieptrekken, RTM (Resin Transfer Molding) en rotatiegieten

Dit zegt iets over de mogelijkheid de pallets op een stabiele manier te stapelen. Sommige pallets zijn stapelbaar en nestbaar

98% van onze pallets wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid in de strijd tegen de ‘plastic soep’, de vervuiling van onze oceanen. Q-PALL pallets zijn dus een groene keuze. Houten pallets zijn na een aantal roulaties aan vervanging toe, kunststof pallets kunnen door recycling meerdere malen hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt. Wij nemen zelf een groot deel van deze recycling voor onze rekening, waardoor we ook qua materiaalkeuze beter kunnen inspelen op de wensen van onze klanten. Al onze producten zijn bovendien voorzien van een palletpaspoort (linken), zodat u van elk pallet de exacte samenstelling weet. Gebruikte kunststof pallets kunt u altijd bij ons inleveren. Zelfs als ze beschadigd zijn of wanneer u ze niet bij ons heeft aangeschaft. U bespaart daarmee op de kosten voor afvalverwerking en levert een bijdrage aan ‘groene pallets’

Productieproces waarbij twee harsen in een mal gespoten worden, waarna men deze uit laat harden. Minder gebruikelijk dan spuitgiettechniek

Productieproces waarbij kunststof poeder in een mal wordt verhit en zo wordt gevormd tot kunststof eindproduct. De spuitgiettechniek wordt voor pallets echter veel meer gebruikt

Pallets worden wereldwijd hetzelfde getest volgens de ISO 8611-richtlijnen. Deze tests zeggen iets over draagvermogen. Pallets ondergaan de volgende testen:

Buigtest
Deze test wordt gedaan om het toegelaten draagvermogen in een hoogbouwmagazijn te bepalen. Er wordt kracht uitgeoefend op de bovenkant van de pallet. Eerst wordt de breukbelasting bepaald. Dit is de hoeveelheid kracht die ertoe leidt dat de pallet breekt. Vervolgens wordt de breukbelasting gehalveerd en gekeken naar de doorbuiging van de pallet, waarbij deze maximaal van 2% mag doorbuigen in de lengte tussen de steunpunten van de pallet.

Fork lift test
Met deze test wordt het dynamisch draagvermogen (linken) van een pallet bepaald. De test bestaat wederom uit twee delen. Eerst wordt de breukbelasting vastgesteld door kracht uit te oefenen tot de pallet breekt. Deze waarde wordt gehalveerd voor het tweede deel van de test, waarna de doorbuiging weer op de proef wordt gesteld. Deze mag maximaal 20 mm of 4,5° zijn, afhankelijk van welk maximum het eerst wordt bereikt. Tot slot wordt gekeken of de pallet na een ontspanningsfase zonder belasting niet meer dan 7 mm doorbuigt. Slaagt de pallet voor deze test, dan kan de halve breukbelasting worden gezien als nominale waarde van het dynamisch draagvermogen. Ligt de doorbuiging buiten de grenswaarden, dan moet het testgewicht gereduceerd worden.

Stapelproef
Ook wel drukbestendigheidsproef genoemd. Deze test bepaalt het statisch draagvermogen. De poten of klossen en het bovendek worden afzonderlijk van elkaar getest. Net als in de overige tests wordt eerst de breukbelasting bepaald en daarna de doorbuiging bekeken. In de praktijk zal een lading natuurlijk nooit alleen kracht op de poten of het bovendek uitoefenen. Daarom wordt het statische draagvermogen vooral als richtlijn gebruikt.

X-Ray fluorescence is een manier om de elementaire samenstelling van uiteenlopende materialen als plastics, metaal of aarde te analyseren. Voordeel is dat de methode niet destructief is, zeer nauwkeurig en heel snel. De XRF gun wordt veel gebruikt in de polymeer- en plasticindustrie. Q-PALL gebruikt deze methode om te bevestigen dat de producten voldoen aan de RoHS (Restriction of Hazardous Substances) richtlijn. Deze controle op gevaarlijke stoffen zoals omschreven in de RoHS richtlijn past in onze visie van duurzaamheid en kwaliteit.

WAAROM Q-PALL?

  • Hoogwaardige producten
  • Eigen R&D
  • Altijd dichtbij
  • Maatwerk mogelijk
  • Klantgericht
  • Direct bij de bron

ONZE BROCHURE

VRAAG HET MR. Q

Veiligheid productie kunststof pallets