Q-Pall Kunststof pallets NLQ-Pall Pallet in plastica ITQ-Pall plastpaller DKQ-Pall Palette plastique FRQ-Pall Kunststoffpaletten DEQ-Pall Paletas de plastico ESQ-Pall Platic pallets EN
+31 (0)413 353 111
ESD overzicht pallets

Wat zijn ESD veilige pallets en wanneer zijn deze van belang?

Pallets leveren een belangrijke bijdrage aan het transport en de opslag van allerlei goederen en grondstoffen. Omdat de lading van een pallet nogal verschillend kan zijn, zijn er diverse soorten pallets. Zo zijn kunststof pallets voor het vervoer of de opslag van verse producten weer anders dan die voor vloeistoffen, poeders of gassen. Juist voor deze laatste soorten lading zijn de speciale ESD pallets. Wat zijn ESD veilige pallets en wanneer zijn deze van belang?

Wat betekent ESD?

ESD is een afkorting en staat voor Electro Static Discharge. In mooi Nederlands betekent dit elektrostatische ontlading. Veel mensen worden regelmatig geconfronteerd met elektrostatische ontladingen. U trekt een trui uit over uw hoofd en de wrijving tussen de trui en uw haar – of andere stoffen van kleding – wekt statische lading op. Deze spanning wordt ontladen tussen delen van de trui zelf en geeft een knetterend effect. Of u staat op uit een stoel, raakt een stalen deurkozijn en ontvangt vervolgens een schokje. Dat schokje zorgt ervoor dat u weer ‘ontlaadt’. Wellicht schrikt u even maar het kan geen kwaad. Ontladingen kunnen ook ontstaan door wrijving tussen verschillende soorten kunststoffen. Zoals die van de kunststof pallet en de verpakking van de lading. Als de inhoud van de lading bestaat uit vloeistoffen, poeders of gassen ontstaat er een gevaar voor ontploffen.

Kunststof pallets en ESD

Kunststof pallets kunnen dus voor wrijving zorgen en daarmee een statische lading opbouwen. Dan is het van belang dat deze statische lading gecontroleerd wordt afgevoerd. Want als de lading – die op de pallets staat – bestaat uit stoffen met explosiegevaar, kan dat een vervelend en zelfs zeer gevaarlijk effect hebben. De kleine vonkjes die vrijkomen bij ongecontroleerde statische ontlading kunnen gevaarlijke gassen, poeders of vloeistoffen tot ontploffing brengen. Ook kan het zorgen voor beschadiging aan printplaten die in allerlei elektronica is verwerkt.

ESD veilige pallets

Zonder ESD-bescherming kunnen de producten op de pallet dus schade oplopen of er ontstaat ontploffingsgevaar. Het is belangrijk dat bij bepaalde soorten lading – die gevoelig zijn voor ESD – goed gekeken wordt welke pallet geschikt is. De ESD veilige pallet is gemaakt van geleidende kunststoffen die de elektrostaticiteit gecontroleerd afvoeren. Deze pallets worden gebruikt om te beschermen tegen vroegtijdige storing of beschadiging door elektrische ontlading in verschillende toepassingen. Q-Pall kan pallets op basis van HDPE of PP-polymeer hars met speciale carbon black producten produceren en leveren. Deze pallets zorgen voor een gecontroleerde ontlading. De haalbare weerstand niveaus zijn <103 (Ω cm) voor PP en 104 (Ω cm) voor HDPE.

Wilt u meer weten over ESD veilige pallets? Of heeft u andere vragen met betrekking tot ons assortiment? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

OOK INTERESSANT

Nieuws

GEZOCHT: Planner / Customerservice medewerker

Wij, Q-Pall, zijn op zoek naar een nieuwe enthousiaste collega! Vanuit onze nieuwe hoofdkantoor te Veghel sturen wij 4 productielocaties aan in Europa. Voor de

Armin Wienkenhoever
Nieuws

Welcome Armin!

We would like to introduce our new colleague Armin Wienkenhoever.  Armin is 49 years young, father of 2 children and is currently living in Nordhorn. By profession, Armin is a